Kratki životopis

Velibor »Grof« Mačukatin (1919–2010) rođen je 3. studenoga u Sumartinu na otoku Braču. Osnovnu školu polazio je u Splitu i Zagrebu, a zagrebačku Obrtnu školu upisuje 1937. u klasi prof. Davorina Hotka.

Nakon dvije godine kiparskog odsjeka Obrtne škole u Zagrebu upisao se 1939. na Umjetničku akademiju, gdje su mu profesori Kerdić, Kršinić i Meštrović. Studij prekida zbog odlaska u partizane 1944–1945.

Diplomirao je 1946. god., nakon čega upisuje dvogodišnju specijalku kod profesora Antuna Augustinčića te nastavlja raditi kao njegov suradnik na spomenicima Batina Skela (Novi Sad), Šitluci (Banja Luka) Ujedinjeni narodi (New York) Matija Gubec (Gornja Stubica).

Prvi put izlaže 1946. na »Drugoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske« u Zagrebu, a iste godine izlaže prvu medalju u Parizu, koja je posvećena kongresu žena. 1955. održao prvu samostalnu izložbu u salonu ULUH-a u Zagrebu. S arhitektom Đukom Kavurićem surađuje u realizaciji muzejskih postava kao što su Muzej revolucije u Sarajevu, Muzej radničkog pokreta u Slavonskom Brodu, Muzej revolucije Vojvodine u Novom Sada, Muzej Skopje, Gradski muzej Vukovar itd.

Djela mu se nalaze u različitim galerijama i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

Prošireni životopis
Biografski foto-album